Έπιπλα Σαλονιού

Έπιπλα Σαλονιού

Τραπεζάκι σαλονιού – ένα βήμα πιο κοντά στην ανανέωση

Όταν σκεφτόμαστε την ανακαίνιση και την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού μας,  φτιάχνουμε συνήθως στο μυαλό μας μια είκονα που μπορεί να εφαρμοστεί με δυσκολία. Άλλες φορές πάλι αδυνατούμε να θέσουμε προτεραιότητες και εστιάζουμε είτε στο αισθητικό κομμάτι εξ ολοκλήρου, είτε στο  λειτουργικό, αγνοώντας το πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός και των δύο. Επιπλέον, το κόστος  τέτοιου είδους αλλαγών συχνά μας περιορίζει και η αναμενόμενη  ταλαιπωρία μας κάνει να αναβάλουμε τα σχέδιά μας, πολλές φορές επ’ αόριστον.

Τότε είναι που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα σημεία-κλειδιά του σπιτικού μας και θα δούμε πως η ανανέωση δεν χρειάζεται προβληματισμούς και ανησυχίες. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν.

Για τους περισσότερους, το καθιστικό είναι ο πυρήνας του σπιτιού, άλλοτε χώρος χαλάρωσης και άλλοτε διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. Εκεί βρίσκονται συνήθως οι ηλεκτρονικές συσκευές μας και εκεί περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του ελέυθερου χρόνου μας. Το επίκεντρο αυτού του χώρου είναι, φυσικά, το τραπέζάκι σαλονιού.

Πρόκειται για ένα έπιπλο που συχνά το αφήνουμε τελευταίο στα σχέδιά μας καθώς ο ρόλος του θεωρείται απλοϊκός. Αντιθέτως όμως, εκτελεί μια μεγάλη ποικιλία καθηκόντων. Συχνά υποκαθιστά την τραπεζαρία ως μέρος στο οποίο γευματίζουμε ή πίνουμε καφέ, τοποθετούμε μικροπράγματα καθημερινής χρήσης ή μαζευόμαστε γύρω του για επιτραπέζια παιχνίδια. Κάπως έτσι παραμένει μια δεδομένη επιλογή που οφείλει να εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες.

Παρά τον σημαντικό χρηστικό του ρόλο, όμως, έχει τη δύναμη να χρωματίζει, να διαμορφώνει και να εκφράζει την προσωπικότητα της διακόσμησης με διακριτικό και εκλεπτυσμένο τρόπο. Με το σωστό σχεδιασμό και την ανάλογη προσεγμένη τοποθέτηση, το τραπεζάκι μπορεί να αναδείξει το δωμάτιο και να δώσει μια εκλεπτυσμένη πινελιά στο design. Πώς θα επιλέξουμε όμως το τραπεζάκι σαλονιού που ταιριάζει στο δικό μας προσωπικό στιλ και μπορεί ταυτόχρονα να καλύψει και τις ανάγκες μας;

Πρώτα απ’ όλα  πρέπει να σιγουρευτούμε για το μέγεθός του ώστε να ταιριάξει άνετα με τα υπόλοιπα έπιπλα χωρίς να περιορίζει τον ελεύθερο χώρο του δωματίου. Σημαντική λεπτομέρεια που όμως πρέπει να επισημάνουμε, είναι το ύψος που πρέπει να ακολουθεί αυτό των καθισμάτων. Ιδανικό θα είναι να βρίσκεται στο ύψος των μαξιλαριών ή να είναι μερικά εκατοστά χαμηλότερο. Επιπλέον, εφόσον τοποθετηθεί μπροστά από καναπέ, το μήκος του τραπεζιού  θα πρέπει να αντιστοιχεί στα 2/3 του μήκους του καναπέ.

Βασικό στοιχείο, επίσης, αποτελεί το υλικό. Ανάλογα με το σχεδιασμό του υπόλοιπου δωματίου και την αίσθηση που θέλουμε να δώσουμε στο χώρο μας, θα επιλέξουμε και το τραπεζάκι. Το ξύλο προσδίδει ζεστασιά στην ατμόσφαιρα, όμως καλό θα ήταν να αποφεύγεται σε δωμάτια με παρκέ. Εκεί προτιμάται το μάρμαρο ή τραπεζάκι με γυάλινη επιφάνεια. Το γυαλί προσφέρει καθαρότητα στο σχεδιασμό και μια μοντέρνα αίσθηση στο στιλ.

Όπως αναφέραμε όμως και παραπάνω, η λειτουργικότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιλογή μας. Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε ποια σημεία της καθημερινότητάς μας μπορεί να εξυπηρετήσει ώστε να προσφέρει την απαραίτητη άνεση. Για παράδειγμα, σε σπίτια με περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο ένα τραπεζάκι με τέτοια δυνατότητα μπορεί να αποδεχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.   

Επίσης, δεν χρειάζεται να ταιριάζουν όλα τα έπιπλα μεταξύ τους καθώς αυτός ο σχεδιασμός ενισχύει τη μονοτονία στο δωμάτιο και γρήγορα θα βαρεθούμε γρήγορα το χώρο μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ένα μοντέρνο σύνολο τοποθετείται με επιτυχία ένα κλασικό κομμάτι.

Κατά την αναζήτησή μας, ας μην ξεχνάμε το ύφος που θέλουμε να έχει η επιλογή μας και αφού τσεκάρουμε όλες τις προσδοκίες μας από το μελοντικό μας τραπεζάκι, είμαστε έτοιμοι για την έρευνά μας.

Μοιραστείτε το:

Leave your thought

Newsletter